Aktivera din garderob | Emma bloggar
Aktivera din garderob
allvarlig kalsong mistra2

Framtiden är ultrasnabb eller superlångsam.

Hur skapas hållbara konsumtionsbeteenden? Och hur kan vi driva utveckling av nya produkter och affärsmodeller, som på riktigt ger konsumenten chansen att bete sig hållbart?

För att lyckas med detta på bredden inom modeindustrin behövs övergripande utgångspunkt för vad ett hållbart beteende, design eller affärsmodell är. Jag inspireras och tycker att Mistra Future Fashions framework for Designing for the Circular Economy är briljant. På ett pedagogiskt och enkelt sätt illustreras behovet av att antingen utgå från att det ska gå ultrasnabbt, eller superlångsamt.

Enkelt.

Just nu är vi ”stuck in between”.

givenchy

Slå till-andan!

För en tid sen hittade jag en 60-tals vinterkappa på Myrorna i Sundbyberg.  Superfin kvalitet och varm och skön i ull.

Perfekt för kalla vintrar samtidigt som jag skulle vara fantastiskt välklädd.

Problemet var att ute sken vårens första solstrålar och jag längtade efter nåt vårigare. Så jag slog inte till. Än idag ångrar jag mej.  Att handla secondhand följer en annan logik. Det gäller att veta när ett fynd dyker upp och slå till oavsett säsong. Alla mina second hand-plagg håller över tid och säsong. Nu vet jag att det alltid är värt att slå till.

 

(Bild: Givenchy, fall 1964 – Pinterest)

outfit second hand

Prisvärt som två varmkorvar

Vad är prisvärt egentligen?

I lördags letade jag jeans på en av Myrornas butiker i Stockholm. Jag står i provhytten  och tjuvlyssnar till två äldre damers konversation. Den ena damen kommer att slå till på en blus för som hon resonerar behöver hon en ny till hösten.”- å tänk priset, det är ju bara som två varmkorvar! Utbrister hon.

Mode är idag ofta oerhört billigt. Det har stärkts med ovanligt många och långa reor under just denna sommar. Rea på rea sen extra 20 procents rabatt på det.  I ljuset av denna bakgrund blir vi konsumenter nog ibland förvirrade kring vad som är prisvärt. Men en blus för priset av två varmkorvar som dessutom inte tagit jordens resurser i anspråk, ja det är prisvärt.

Lektion 2

”Det var ett riktigt lyft för min garderob” Fina betyg till vår microkurs om garderobsaktivering

I våras lanserade vi en microkurs med syfte att guida svenskarna i processen med att aktivera sina garderober. Målet var att deltagarna efter avslutad kurs ska ha välorganiserade garderober, anpassade efter sina behov.

Nu har vi följt upp kursen, och är glada att se att hela 57 procent känner sig nöjda efter att ha gått microkursen. 22 procent känner glädje. Och kursen får fint betyg; deltagarna ger medelbetyget 4,3 på en 5-gradig skala.

Vill du också aktivera din garderob? Det finns fortfarande möjlighet att gå kursen. Signa upp dig  här redan idag 

Kursen riktar sig till alla som är i behov av en garderobsrensning. Vi erbjuder ett enkelt och beprövat steg-för-steg-system i hur du smartast aktiverar din garderob. Dessutom bjuder vi på inspiration, stiltips och hand on-kunskaper om återanvändning och återvinning.

Några deltagare om kursen:

”Det var ett riktigt lyft för min garderob.”
”För mig har kursen varit fantastisk, och jag vill bara att fler ska upptäcka den. Tack!”
”Personligen tycker jag kursidén var jättevettig och jag ser fram emot vad det blir för kurser i framtiden.”

jeans

Dags att fylla på!

Jag hoppas de flesta av er fortfarande njuter av sommar och semester. Dock närmar sig hösten med stormsteg. Snart ska vi vara beredda för en vardag och det är dags att börja tänka på vad vi behöver i våra garderober igen.

Med växande barn betyder höst alltid att jag behöver se över vad barnen behöver; gummistövlar, ryggsäckar eller regnställ. Det är alltid något som har vuxits ur. Vi vuxna har ju egentligen allt vi behöver och oftast har vi inte vuxit ur våra kläder. Men lusten att fylla på våra garderober och hitta något nytt och snyggt till hösten brukar vara ganska stark för de flesta. Jag kommer satsa på jeans! Nu råkar jag ju också veta att Myrorna laddar med en stor jeanskampanj nästa vecka där jag enkelt kan hitta bra och billiga jeans.

Känns som en sweet deal för mig och min garderob!

802A1748

Tid att rensa?

Nu är vi mitt i den svenska sommaren. Enligt vår statistik på Myrorna berättar historiken tydligt att det är nu som svenskarna rensar i garderoben, nu infaller nämligen vår insamlingstopp under året! Vädret avgör lite, har vi regnigt sommarväder ökar insamlingsvolymerna än mer än om är det soligt. Då väljer troligen fler stranden före rensningen i garderoben.

Om du bestämt dig för att göra som de flesta – att passa på att rensa ur något i hemmet, så hittar du våra insamlingsplatser här!

Vill du veta vart allt tar vägen? Då kan du läsa här eller se våra kortfilmer här.

loppis

LOPPISVRÅLET!

Min secondhandkonsumtion ökar dramatiskt under sommaren. Då har jag tid, jag är på jakt!

Sommaren brukar innehåller mycket tid i Hälsingland för min del, då får man ta chansen att vråla loooooooooooooooooppis högt i bilen när en loppis-skylt dyker upp vid vägrenen! Det är inte varje gång det går att förhandla till sej ett stopp, men det är alltid värt ett försök. Barnen får en slant för att leta upp ett eget fynd. Sen gäller det för mig att snabbt scanna igenom, våga chansa lite och slå till.

Så nu längtar jag efter en lång och härlig sommar med sol, bad och iallafall några vägstopp!

Ha en fin sommar!

swappa

Swappa, skräddarsy eller hyra!

Idag lanserar Aktivera din garderob vår film om inspiration kring hur du kan fylla på din garderob på olika sätt. Vi presenterar tre alternativ; swapping, att skräddarsy dina plagg av återanvänd textil eller att hyra.

Varför är det lite utmanande för oss att tänka på alternativa sätt till en shoppingrunda på närmaste köpcentrum? När Myrorna lät undersöka svenskarnas attityder till vår garderob visade den att fler av de yngre hade en mer öppen inställning till att byta. Hela 40 procent av åldersgruppen 15- 22  år har gett utsorterade kläder till en kompis! Vi kanske egentligen redan börjat med nya vanor, men bara är i början av nytt sätt att förhålla oss till att äga och dela och byta.

Här kan du se filmen.

anna1

Våga fulblanda!

Nu har Aktivera din garderob äntligen fått lite professionell hjälp när det kommer till stil!
Anna Lidström, stylist och designer, samarbetar med oss, bland annat i vår nya Microlearningkurs. I den tipsar Anna om hur du kan forma och tänka kring stil. Stilkoll underlättar ju så du bekymmersfritt kan göra dina val för vad som skall stanna i garderoben och vad som ska få gå vidare. Personligen tycker jag Annas bästa tips är:

Våga fulblanda! Prova nya kombinationer i din garderober – det är som att köpa något nytt!

Lycka till!