Aktivera din garderob | Hur gammalt är ditt favoritklädesplagg?
Aktivera din garderob
klanning

Hur gammalt är ditt favoritklädesplagg?

Enligt en brittisk undersökning använder vi våra favoritplagg upp till 12 år.  Jag har aldrig så noga funderat över hur gamla mina favoriter är, eller vilka plagg som faktiskt är mina absoluta favoriter…. Jag inser att det nog varierar med dagsformen, men nyfiken kastade jag mej tillbaka till garderoben och utforskade mina 85 plagg.

Som solklar vinnare till favorit är min svart-vit prickiga klänning från 70- eller 80 talet. Den kom in i mitt liv 2007, då jag hittade den i utklädningslådan på vinden hos min mamma. Den är antingen min mormors eller mosters. Klänningen fungerar i många sammanhang och väder. Dessutom kan väl ingen motstå prickigt? Så där var det klart. Min favorit är då 8 år, eller egentligen ca 35 år, beroende på hur man räknar.

Hur tillverkar man ett plagg som någon vill använda i 8 år och som faktiskt går att använda 35 år efter det har kommit ut på marknaden? Det känns som en hisnande uppgift! Vad ska man tänka på, vilken kvalitet ska man satsa på? Vilka nyinköpta plagg i din garderob tror du finns kvar om 8 år eller 35 år?

Forskningen visar att designprocessen står för 90 procent av de val som sedan påverkar plaggets miljöpåverkan. Så designers – känn ingen press eller så, men – Wow! Vilken möjlighet till påverkan!

Källhänvisning:
Brittisk studie visar att kvinnor har ca 100 plagg i sin garderob men bara använder ca 30 av dem (dvs 30%). Favoritplaggen användes upp till 12 år. (Daily Mail 2008-12-05)

4 kommentarer

 1. Christina Andersson

  Mitt favorit plagg!
  Min mor stickade en tröja när jag var 18 år, jag har fortfarande den kvar och använder gärna vid kalla tillfällen.
  I dag är jag 51 år alltså är tröjan 33 år gammal men jag kommer att fortsätta att använda den. Den är så skön att ha på sig!

 2. Jeanette Sandelin

  Då det mesta i mina walk in closets är 2nd hand har jag svårt att veta ålder. Äldsta dottern däremot har riktigt fina original från 60-talet, vintage och retro.
  Min plan hur som helst. är att inte köpa nya plagg under kommande tioårsperiod. Förutom underkläder och löparskor. Känns spännande och rätt i tiden.
  Hälsn fr sö Dalsland

 3. Mia

  Har plagg främst jackor allt från pilotjacka i ull (RAF) 1945 till nutid. Gemensamt är att alla påminner om varandra oavsett det står Acne, Hunkydory, jaktflottiljen F9 Säve (lades ned 1969) eller Brittish airforce på labeln, snacka om hållbar stil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *