Aktivera din garderob | Slitna t-shirts blir konst i Hong Kong!
Aktivera din garderob
kasuri_bild

Slitna t-shirts blir konst i Hong Kong!

Många undrar vad som händer med trasiga kläder som inte går att sälja i Myrornas butiker, eller återanvändas. Det som inte går att använda igen går till enklare återvinning så kallad downcycling. Det betyder att ett trasigt lakan kan, istället för att brännas, bli putstrasor för användning i olika industrier. Det som är väldigt trasigt och smutsigt måste vi tyvärr låta gå till förbränning då det inte finns någon teknik för återvinning av denna typ av textil idag.  Här kan du läsa mer om forskningen på återvinning.

Jag önskar såklart att all trasig textil kunde göras om till lika bra produkter som de var från början eller till och med produkter med bättre kvalitet, det kallas upcycling. Det vill säga att ett trasigt lakan kan bli ett nytt lakan eller en skjorta. Tyvärr finns inte den här typen av återvinning i stor skala än. Forskning och olika innovationsföretag arbetar hårt på att lösa frågan så vi hoppas att tekniken snart är på plats.

Däremot finns det fler sätt än att via industriell teknik ta tillvara på trasiga material. På Myrorna  tycker vi det är viktigt att stödja projekt och aktörer som på olika sätt kan visa hur trasigt material kan tas tillvara på och som inspirerar och utvecklar förhållningssätt, hantverkstekniker och/eller design för återanvänt material.

Reragrug är ett projekt av designduon Brieditis & Evans som stöttats av Myrorna under ett antal år. Projektets syfte var att utforska social och miljömässig hållbarhet genom att tillverka mattor. Under projektets första år tillverkades 12 mattor med olika tekniker och helt av återanvänt material. Samtidigt bloggade duon om deras erfarenheter, framsteg och upplevelsen. Det har varit oerhört givande för mig att följa deras innovativa projekt som alltid legat långt före sin tid, och jag är glad att vi kunnat stötta dem med material som inte kunnat återanvändas.

Projektet har, från slitna t-shirts och feltvättad ull från Myrornas sortering i Tungelsta, utanför Stockholm, skapat stordåd! Det har sedan producerats till ett otrolig konsthantverk som visas världen runt. Materialet har kommit till användning i en väggtextil till varuhuset Lane Crawford i Hong Kong (vita t-shirts) och en till Ace hotel i Pittsburg, USA (ylletröjor). Dessutom har det gått åt ylletröjor till Vetekattens ”Mackarånger” och nu, till sist och lagom till jultiderna, ett altarbrun till högaltaret i Uppsala domkyrka!

Jag tycker att denna typ av projekt känns väldigt viktiga. Det utmanar hur vi ser på material, design- och tillverkningsprocesser men också visar på ett konkret och vackert resultat. Det inspirerar och ger energi till nya sätt att tänka.

Läs mer och inspireras av Reragrugs blogg här.

Domkyrkan-1 800ReRagRug5-Vintergatan-MilkyWay-Brieditis-Evans-FF4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *