Aktivera din garderob | Tvätta och använda – Vad är viktigast?
Aktivera din garderob
Arkivbild från Tekniska museet.

Tvätta och använda – Vad är viktigast?

Länge har jag hört att tvättning av kläder är en stor klimatbov. En åtgärd som lagts fram är att tvätta i lägre temperaturer. Samtidigt ska vi använda så mycket som möjligt. Det här är ju två budskap som potentiellt kan leda till vissa personliga intressekonflikter. Jag ska använda ofta men känna oro för att det inte blir rent!

Dessutom är det i ett boende med tvättstuga inte helt lätt, kanske till och med omöjligt, att hitta ett vettigt tvättprogram på maskinen med lägre temperaturer. Då känns det skönt att forskning kliver fram än en gång och tar fram nya rön!

I det svenska forskningsprogrammet Mistra Future Fashion har man tittat på klimatpåverkan och kommit fram till att tvättning med lägre temperaturer har mindre betydelse, det ger enbart en klimatreducerande effekt på 1 procent av den totala klimatpåverkan av ett plagg. En slutsats som läggs fram i forskningsprogrammets Future Fashion Manifesto (2015) är att fokus hos konsumenten mer bör ligga på just att förlänga plaggets livslängd genom att låta plagget användas.

Skönt! Då har vi bockat av en otydlighet i miljöbudskapen, bara att fortsätta köra vidare med att använda det som vi redan har i garderoben.

Bilden kommer från Tekniska Museets arkivbilder.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *