Aktivera din garderob | Vad händer med kläderna jag sorterat ut?
Aktivera din garderob

Vad händer med kläderna jag sorterat ut?

När du har rensat och sorterat garderoben har du ett antal val. Du kan lämna till second hand, sälja på nätet, swappa, ge kläderna till en vän eller ha loppis. Det viktigaste är att du inte slänger det som kan användas igen.

Att lämna till ideell second hand
När du lämnar in dina kläder till ideell second hand gör de nytta både för människor och miljö. Och om du skänker till Myrorna så vet du att allt överskott går dit där det verkligen behövs.

flode

Skillnaden mellan återanvändning och återvinning
Återanvändning är att använda ett plagg eller en sak igen i dess nuvarande form. Återvinning är när man tar tillvara på materialet, t.ex. fibrerna i ett plagg, och gör nytt tyg av det. Det finns olika grader av återvinning; så kallad downcycling och upcycling.

Downcycling
Downcycling innebär att omvandla högkvalitetsprodukter till lågkvalitetsprodukter. Till exempel att trasiga kläder återvinns till trasor eller isolering. Det är så den mesta textilen som inte kan återanvändas återvinns idag.

Upcycling
Med upcycling tar man tillvara på fibrerna i materialet, t.ex. ett plagg, och gör nytt tyg av det. På så sätt kan en tröja bli en likvärdig tröja igen. Denna typ av återvinning ger en högre miljönytta än downcycling. Det finns två tekniker för återvinning av textil; mekanisk och kemisk, men ingen av dem är fullt fungerande ännu vilket gör att möjligheterna till upcycling är begränsade.

Vad händer inom återvinning?
Både i Sverige och utomlands pågår forskning och intressanta pilotprojekt kring återvinning av textila material. Ett exempel är företaget Re:newcell som tillsammans med världsledande forskare på KTH har tagit fram en unik teknologi för återvinning av bomull. De har bland annat skapat ett tyg av återvunna fibrer från jeans och jungfrulig skogsmassa.

Att slänga kläder i soporna = att bränna upp resurser
När du slänger textil i soporna bränns de upp. Om vi istället kan använda plagget en gång till minskar resursanvändandet kraftigt. Ju fler gånger ett plagg används desto mer resurser sparar det. Att återanvända ett plagg i Sverige är 15 gånger bättre för miljön än att köpa nytt. Och om plagget är trasigt kan det återvinnas.

Hållbar konsumtion
Visste du att vi skulle behöva ett och ett halvt jordklot för att kunna återskapa resurser i samma takt som vi använder dem. 2014 klättrade Sverige från plats 13 till 10 på ”värstingligan” över länder som överutnyttjar jordens resurser: Om hela jordens befolkning skulle leva och konsumera som vi svenskar gör idag skulle det behövas 3,7 jordklot.

Så ta väl hand om dina kläder. Använd dem. Älska dem. Och om kärleken tar slut – låt någon annan ta över dem.

 

HJÄLP MIG AKTIVERA MIN GARDEROB